adidas eqt support adv triple white adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv jd sports exclusive colorways adidas eqt support adv footwear white available now adidas eqt support adv primeknit white black adidas eqt support adv white adidas eqt support adv turbo pink adidas eqt support xeno pack eqt support 93 eqt support adv adidas releases triple white triple black colorways new eqt support adv adidas eqt support 93 primeknit og colorway ba7506 adidas eqt support 93 adidas eqt running support 93 adidas eqt support 93 boost chinese new year release date adidas eqt support 9317 adidas eqt spring 2017 collection adidas eqt 93 17 boost adidas originals eqt support 93 highs lows adidas eqt support 93 interceptor usa release info adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317
adidas to release a white version of the og nmd r1 primeknit adidas nmd r1 primeknit og white release date adidas nmd r1 japan grey adidas nmd r1 primeknit foot locker restock adidas nmd purple blanch night red adidas nmd r1 solid grey release info adidas nmd r1 solid grey adidas nmd r1 solid grey release reminder adidas wmns nmd xr1 unity pink adidas nmd r1 red camo adidas nmd r1 primeknit three stripes releasing ony july 4th adidas nmd 3 stripes pack adidas nmd r1 brand with the three stripes adidas nmd the brand with the three stripes adidas nmd 3 stripes black adidas nmd r1 black three stripes s76519 bape adidas nmd black camo raffle adidas nmd r1 clear blue 0 adidas nmd r1 georgetown adidas nmd r1 collegiate navycore black available now
Welke ongedierte bestrijden wij zoal:
adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection

wantsen bestrijding bedwants xterminator ongediertebestrijding lost alle ongedierte problemen op

De vuurwants (Pyrrhocoris apterus) is een insect uit de onderorde wantsen (Heteroptera) en de familie vuurwantsen (Pyrrhocoridae).

De vuurwants is een bontgekleurde soort die een overwegend helder rode kleur heeft met een karakteristiek patroon van zwarte lichaamsdelen en vlekken en hieraan is te herkennen. De wants komt in grote delen van Europa voor en is ook in België en Nederland te vinden. De wants is voornamelijk een planteneter die soms dode of levende insecten eet. De wants kan niet vliegen en is soms massaal aan te treffen bij lindebomen en andere planten die gegeten worden.

Omdat de vuurwants algemeen voorkomt en eenvoudig in een laboratorium in leven is te houden, zijn er verschillende studies gedaan naar de vuurwants, zoals onderzoek naar de lange duur van de paring, de ontwikkeling van de vleugels en de tolerantie voor vorst.

Naamgeving en taxonomie
De wetenschappelijke naam van de wants komt uit het Grieks en betekent letterlijk rood insect (Pyrrho-coris) zonder vleugels (a-pterus). [1] De Nederlandse naam vuurwants is eveneens afgeleid van de rode kleur, ook andere insecten met een heldere rode kleur krijgen wel de toevoeging -vuur, zoals de familie van vuurkevers (Pyrochroidae).

De vuurwants werd in 1758 voor het eerst beschreven door Carolus Linnaeus die al de naam Pyrrhocoris apterus gebruikte. Bij veel insecten is de wetenschappelijke naam in de loop der tijd veranderd maar de vuurwants zijn geen synoniemen bekend. [2]

Verspreiding en habitat
De vuurwants komt voor in centraal Europa, van België en noordelijk Frankrijk tot Polen en Hongarije. In het zuiden is de soort te vinden tot in Italië en noordelijk tot in Zweden. Ook in zuidelijk Groot-Brittannië is de vuurwants te vinden maar is hier zeldzaam. Nederland en België zijn landen die op de rand van het verspreidingsgebied liggen, in Nederland komt de wants voornamelijk in delen van het oosten en het zuiden van het land voor. [3] [4] In België is de vuurwants door het gehele land te vinden. [5] De vuurwants is één van de soorten die steeds noordelijker voorkomt.

De vuurwants komt binnen zijn areaal voor rond de voedselplanten, de bekendste is de lindeboom. Zowel aan de voet van de boom als op de stam kan de wants soms in grote groepen worden aangetroffen. Vooral na een zachte winter kan de wants zo massaal voorkomen dat delen van de stam geheel rood worden gekleurd. Aan de boom zelf wordt geen directe schade toegebracht, alleen afgevallen zaden en bladeren worden gegeten.

Kenmerken
De vuurwants dankt zijn Nederlandse naam aan de kenmerkende tekening van helder rode kleur afgewisseld met afstekende diepzwarte delen.

De vuurwants heeft altijd een zwarte en ongevlekte kop, aan de zijkanten zijn de ogen gelegen, het oog heeft een roodpaarse kleur. Het halsschild of pronotum is roodomrand maar zwart in het midden, het halsschild en de zwarte vlek zijn vierkant van vorm. Achter het halsschild is het scutellum of schildje gelegen, dat zichtbaar is als een klein, driehoekig plaatje waarachter de voorvleugels gelegen zijn. Het scutellum is zwart van kleur maar omdat ook het achterste deel van de vleugel een zwarte zoom heeft, en tegen het scutellum aanligt, maakt het scutellum deel uit van een grotere zwarte driehoek. De voorvleugels bestaan bij wantsen zoals de vuurwants uit verschillende delen, het achterste deel wordt de clavus genoemd en heeft dus een zwarte kleur, het middelste deel heet het corium en het buitenste deel wordt met embolium aangeduid. Zowel het corium als het embolium zijn vuurrood van kleur maar hebben op het midden een kleine zwarte vlek aan de voorzijde en een duidelijk grotere vlek aan de achterzijde. De achterlijfssegmenten steken bij de vuurwants aan weerszijden uit, wat veroorzaakt wordt door de laterotergieten. Dit zijn rugplaten die aan de buitenzijde van de eigenlijke rugplaten of tergieten zijn gelegen.

De wetenschappelijke soortnaam aptera betekent letterlijk geen vleugels, maar de vuurwants heeft wel degelijk vleugels. Meestal kunnen ze hier niet mee vliegen omdat de vleugels sterk verkort zijn. Bij een aantal insecten zijn de voorvleugels verhard, ze beschermen zo de vliezige en kwetsbare achtervleugels. De voorvleugels van kevers zijn geheel verhard en worden dekschilden of elytra genoemd. Bij de meeste wantsen is het achterste deel echter vliesachtig waardoor de voorvleugels met hemilytra worden aangeduid, hemi- betekent ‘half’.

Er komen echter verschillende vleugelvormen voor, zoals langgevleugelde exemplaren die zowel goed ontwikkelde voorvleugels hebben als vliezige achtervleugels, waarmee ze goed kunnen vliegen. Dit wordt wel macropteer genoemd maar komt bij de vuurwants zelden voor. De meeste exemplaren zijn kortgevleugeld of brachypteer, deze wantsen hebben geen membraan aan de achterzijde van de voorvleugels. Er komen daarnaast ook combinaties voor van exemplaren met lange voorvleugels en korte achtervleugels en vice versa. Tenslotte komen er soms exemplaren voor die ongelijke vleugels hebben, wat maar weinig voorkomt bij de insecten. Uit onderzoek naar de reden achter kort- of langvleugeligheid bij de vuurwants komen verschillende oorzaken naar voren. Als de nimf zich ontwikkelt bij een hoge omgevingstemperatuur en een hoge lichtintensiteit is de kans groter dat het volwassen exemplaar langgevleugeld is. Ook heeft de wants meer kans lange vleugels te ontwikkelen als de nimf in een omgeving opgroeit met veel soortgenoten waarbij de dieren actiever zijn. In het laboratoriumonderzoek wordt verfrommeld papier gebruikt als surrogaat voor de strooisellaag, en opmerkelijk is zelfs het gebruikte papier kan invloed hebben op de ontwikkeling va de vleugels. Bij gebruik van advertentiepaginas van het tijdschrift Nature komen normaal ontwikkelde wantsen tevoorschijn, als papier van Scientific American wordt gebruikt treden vergroeiing op. [6] Ook van wantsen die rond kerncentrales leven is beschreven dat ze abnormaliteiten vertonen, zoals vergroeiing of onderontwikkeling van de vleugels, bulten op het lichaam en dwergvorming. [7] Ook uit ander laboratoriumonderzoek is bekend dat de nimfen van de vuurwants reageren op stoffen uit papier. De nimfen van de wants metamorfoseren hierdoor niet na het vijfde stadium in het volwassen insect, maar vertonen een zesde en soms zelfs een zevende juveniel stadium, wat normaal nooit voorkomt bij insecten. [8]

De vuurwants is maar met weinig wantsen te verwarren, alleen andere soorten met rode en zwarte kleuren zijn enigszins gelijkend. Een voorbeeld is de kaneelwants (Corizus hyoscyami), die vergelijkbare rode kleuren met zwarte vlekken heeft. Door naar andere kleuren te kijken kunnen beide soorten echter makkelijk uit elkaar worden gehouden. De kaneelwants heeft altijd een rode punt van het scutellum en heeft altijd een rode vlek op de kop, de vuurwants heeft altijd een zwarte kop.

Ook de soort Eurydema ornatum heeft rode kleuren maar is te onderscheiden door het typisch schildwants-achtige lichaam en deze soort heeft alleen ronde, zwarte vlekken en een helderrood scutellum. Eurydema ornatum leeft voornamelijk in zuidelijk Europa maar werd in 1992 voor het eerste in Nederland aangetroffen. Ook de soort Horvathiolus superbus is enigszins gelijkend, ook dit is een warmteminnende wants die pas recentelijk -sinds 2000- in Nederland is aangetroffen. Horvathiolus superbus is te onderscheiden door twee witte vlekken op de achterzijde van de voorvleugels. Een aantal roofwantsen heeft eveneens rood- met zwarte kleuren maar zijn meestal makkelijk te onderscheiden vanwege

De nimfen zijn moeilijker te onderscheiden van andere wantsenlarven zoals die van de maar De nimfen zijn soms ook te verwarren met andere insecten. Ze lijken door het geheel rode en rode lichaam met zwarte puntjes van enige afstand op een lieveheersbeestje, maar hebben een gesegmenteerd lichaam. De vleugels in aanleg zijn zichtbaar achter de kop als een V-vormige vlek.

Voortplanting
Parende vuurwantsen op een blad.De vuurwants kent twee generaties per jaar, de wantsen komen in de lente rond mei uit hun winterkwartier en zoeken elkaar op voor de paring. Wat met name opvalt aan de paring is de duur, de vuurwants kent een zeer lange paring. Dit komt wel meer voor bij insecten, de mannetjes blijven lang aan het vrouwtje gehecht zodat ze niet met andere mannetjes kan paren. Dit gedrag komt ook voor dat een mannetje probeert meerdere eilegsels van een enkel vrouwtje te bevruchten, te voorkomen dat ze zijn spermapakketje uitwerpt of om grote hoeveelheden zaadcellen over te brengen zodat de bevruchtingskans groter wordt en zaad van andere mannetjes te vervangen. De paring van de vuurwants kan extreem lang duren, uit veldwaarnemingen blijkt dat de paring van de helft van de koppeltjes 12 uur of langer copuleert maar dit kan oplopen tot maar liefst zeven dagen. Uit onderzoek blijkt dat de mannetjes een dergelijke lange paring gebruiken om het vrouwtje letterlijk te hechten zodat zodat ze niet met andere mannetjes kan paren. Omdat de vuurwants vaak in groepen leeft is de concurrentie tussen de mannetjes groter dan bij andere insecten.

In de zomer worden de eitjes afgezet en in kleine tunneltjes gelegd, na enige tijd komen de juveniele wantsen of nimfen tevoorschijn. Deze zijn altijd vleugelloos en missen daardoor de voor de wants kenmerkende zwarte stippen op de vleugels. De nimfen doorlopen vijf stadia, ieder stadium wordt een nimfstadium genoemd en wordt afgewisseld door een vervelling. Na iedere vervelling wordt de nimf groter en bij de laatste stadia zijn de vleugelstompjes goed te zien als donker gekleurde flapjes. Aan de eind van de zomer rond september is de tweede generatie nimfen volgroeid. Alleen volwassen exemplaren overwinteren waarbij ze meestal in grote groepen ondergronds of onder stenen en bladeren schuilen. Er is enige tolerantie voor bevriezing hoewel dit afhankelijk is van de geografische locatie.

Voedsel Etende vuurwantsen, merk op dat de ‘kop’ van de kever in werkelijkheid een wants is die het lichaam van binnenuit opeet.De vuurwants is een omnivoor; ze leven voornamelijk van sappen uit bladeren of zaden van planten die met de zuigsnuit of rostrum worden leeggezogen. Ook worden wel wondsappen opgenomen uit de boomschors, waardoor soms grote aantallen vuurwantsen op de boombast zijn te zien. De wants wordt vaak aangetroffen rond de stam van de lindeboom (Tilia), maar ook andere planten zijn geschikt zoals Robinia pseudoacacia en kaasjeskruid (Malva).

De vuurwants zuigt voornamelijk plantensappen maar vult het menu aan met het leegzuigen van dode insecten en soms wordt actief op andere insecten gejaagd. Ook soortgenoten worden hierbij niet ontzien.

Vijanden en verdedigingDe vuurwants gebruikt de plantensappen die worden opgezogen als chemische afweer tegen vijanden zoals vogels. Uit studies naar de verschillende verbindingen die de wants afscheidt blijkt dat de afweerstof bestaat uit tientallen verschillende stoffen, behorende tot diverse chemische groepen. Uit de nimfen van de wants werden 40 verschillende stoffen aangetroffen, uit de volwassen wants zij 35 verschillende verbindingen geïsoleerd. De verbindingen bestaan uit alcoholen, terpenen, lactonen, ketonen aldehyden, verzadigde hydrocarbonen, een ester en een fenol. De meeste van deze verbindingen zijn ook bij andere wantsen aangetroffen, maar van 13 stoffen waren nog niet eerder aangetroffen. Tevens is niet van alle verbindingen bekend welke rol ze spelen bij de afweer.

Een van de uit de vuurwants afgescheiden verbindingen biedt mogelijk een toepassing in de geneeskunde. De stof wordt pyrrhocorine genoemd, naar de familienaam van de wants, en behoort tot de peptiden. Pyrrhocorine kan mogelijk worden ingezet als antibioticum en zou zelfs een oplossing kunnen bieden tegen de beruchte bacterie Staphyloccus aureus, en dan met name de multiresistente variant, MRSA. Pyrrhocorine bindt het eiwit Dnak, dat voor bacteriën essentieel is omdat het andere eiwitten herstelt. Onderzoek heeft aangetoond dat de stof de Dnak-variant die voorkomt bij muizen en mensen niet beïnvloed zodat de stof ingezet zou kunnen worden als antibioticum.

In een studie naar het effect van schrikkleuren van de wants op vogels werd de reactie van vogels op de roodgekleurde vuurwants vergeleken met de reactie op bruine wantsen, die door de onderzoekers rood waren geschilderd. De onderzochte vogels waren de koolmees (Parus major), de pimpelmees (Cyanistes caeruleus), de staartmees (Aegithalos caudatus), het roodborstje (Erithacus rubecula), de merel (Turdus merula), de zwartkop (Sylvia atricapilla), de vink (Fringilla coelebs), de groenling (Carduelis chloris) en de geelgors (Emberiza citrinella). Uit het onderzoek bleek dat de verschillende vogels heel divers reageerden op de twee rode wantsen; een aantal soorten lieten de vuurwants vaker links liggen dan de geschilderde wantsen. Vinken en gorzen echter vielen beide wantsen aan, terwijl de staartmees zowel de vuurwants als de geschilderde wants ongemoeid liet.

De vuurwants wordt ook belaagd door parasieten, zoals mijten uit de families Laelaptidae en Phytoseiidaede. In Noord-Amerika komt de mijt Hemipteroseius adleri voor op de wants. Deze kleine mijt wordt nog geen millimeter lang en kan in grote aantallen voorkomen, zo werd een vuurwants aangetroffen die 124 mijten en 54 eitjes bij zich droeg. In 2005 werd de mijt ook in Europa aangetroffen in Polen en Litouwen.

Heeft u last van ongedierte? Xterminator ongediertebestrijding kan voor u de hazelnootboorder bestrijden.
Neem contact op met,

Xterminator ongediertebestrijding
8266 GC
Kampen
Tel: 06-81010723
Mail: info@xterminator.nl
Web: www.xterminator.nl
Voor een inspectie of ongediertebestrijding

Wij zijn een ongediertebestrijder uit kampen ( overijssel ) maar zijn werkzaam in heel nederland.

Ongediertebestrijding voor de scherpste prijzen en hoogste kwaliteit en snelste service.

Ook ongediertepreventie contracten van Xterminator ongediertebestrijding voor de scherpste prijzen!

Zakelijk en particuliere ongediertebestrijding.

Xterminator ongediertebestrijding kan u van dienst zijn met het bestrijden en weren
van o.a. de volgende soorten ongedierte :

– ongediertebestrijding
– houtwormbestrijding
– boktorbestrijding
– papiervisjesbestrijding
– vlooienbestrijding
– mijtenbestrijding
– rattenbestrijding
– muizenbestrijding
– mollenbestrijding
– vogelwering duivenbestrijding
– klanderbestrijding
– vliegenbestrijding
– wespenbestrijding
– wespennest verwijderen
– bijenbestrijding
– hoornaarbestrijding
– keverbestrijding
– slakkenbestrijding
– bedwantsbestrijding
– insectenbestrijding
– spinnenwering
– spinnenbestrijding
– mottenbestrijding
– muggenbestijding
– torrenbestrijding
– zilvervisjesbestrijding
– huiszwam kelderzwam en schimmelbestrijding
– houtworm en boktor (huisboktor) bestrijding
– luizenbestrijding
– vleermuizen wering
– steenmarter wering
– kakkerlakkenbestrijding

en nog veel meer wordt bestreden door de gediplomeerde
ongediertebestrijder van Xterminator ongediertebestrijding.

Xterminator ongediertebestrijding


adidas eqt support turbo pack adidas eqt support adv sub green available now adidas eqt cushion adv triple black release date black friday adidas eqt support adv triple black available now adidas eqt support adv triple black adidas eqt support adv camo pack adidas eqt support adv camo pack adidas eqt support adv footwear white available now adidas eqt support adv support burnt orange grey adidas eqt support adv grey burnt orange adidas eqt adv support team orange light teal adidas eqt adv support light teal team orange two new adidas eqt adv support colorways release weekend adidas eqt adv support december 10th releases adidas owning triple white market upcoming eqt support adv adidas eqt support adv primeknit arrives triple white adidas eqt support adv primeknit triple white adidas eqt support adv clear pink clear pink adidas originals ss17 eqt collection mens adidas eqt support adv triple pink
adidas eqt support 93 turbo red adidas eqt support 93 boost white black adidas eqt support 9317 turbo red release reminder adidas originals eqt support 9317 first look boostweek exclusive look new adidas eqt support 9317 adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 adidas eqt support adv turbo red releases date adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support ultra boost turbo red adidas eqt support ultra pk first look adidas eqt support ultra boost primeknit adidas eqt support ultra primeknit adidas eqt support ultra primeknit vintage white adidas eqt support ultra primeknit core black adidas eqt turbo red collection adidas eqt support 93 17 adidas eqt support 9317 white turbo red